Wat is echoscopie ?

Een echoscopie ontstaat via ultrageluidsgolven. Deze hebben een zo hoge frequentie, dat ze voor de mens niet hoorbaar zijn. De golven worden uitgezonden door een transducer (het apparaatje waarmee de echografiste over de buik beweegt) en in het lichaam door de organen teruggekaatst waarna ze door het echoapparaat omgezet worden in beelden.

Is echografie schadelijk voor mijn kindje?

Na 30 jaar toepassing van echografie in de geneeskunde en uit wetenschappelijk onderzoek zijn geen nadelige effecten of bijwerkingen ten gevolge van echografie vastgesteld. Lees de Algemene voorwaarden voor meer informatie.

Wat kan ik verwachten als ik een echo laat maken?

In alle rust en in een ontspannen sfeer wordt een echo gemaakt. Je kunt de beelden op een grote tv volgen en deze worden door een deskundig echoscopiste voorzien van uitgebreide toelichting. Tijdens de echo wordt van de mooiste beelden een aantal foto’s gemaakt. Bij de 2D en 3/4D echo worden de beelden live opgenomen op DVD; bij deze beelden wordt het geluid van het hartje en ook de uitleg van de echoscopiste opgenomen.

Hoeveel kost het maken van een echo?

Echoburo Babywatch verzorgt volledige echo’s in diverse prijsklassen. Klik op deze link voor een volledig overzicht van de mogelijkheden.

Wordt er naar de gezondheid van mijn kindje gekeken?

Het uitgangspunt van de pret-echo is het kindje zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen, zodat er een herkenbare opname gemaakt wordt. Er wordt niet naar afwijkingen gezocht. Wel wordt er door de echoscopiste zoveel mogelijk uitleg gegeven. De ligging van het kindje is bepalend voor wat in beeld gebracht kan worden. Zo kunnen de beide armpjes / handjes, beentjes / voetjes gezien worden (soms zelfs de vingertjes en de teentjes). Ook kun je zien hoe het kindje in je buik ligt en wordt de hart actie van de baby geregistreerd en hoorbaar gemaakt.

Wat gebeurt er als er een afwijking wordt geconstateerd ?

Hoewel bij de pret-echo niet-medisch is en het kindje niet wordt gescreend, kan het gebeuren dat de echoscopiste iets afwijkends ziet. Zij neemt dan in overleg met jou contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Hoeveel personen mogen er bij de echo zijn?

Jij bepaalt zelf wie er bij de echo aanwezig is.Voor de kleintjes is er een speelhoekje.

Mag ik vóór het maken van een echo ook eten of drinken?

Bij zwangerschappen tot 12/13 weken is het belangrijk dat je met een volle blaas komt. De gevulde blaas zorgt er namelijk voor dat de darmen niet voor de baarmoeder liggen. Daardoor komt je kindje nog beter zichtbaar op de echo.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Voor een afspraak kun je bellen: 0611511036. Je kunt ook het formulier op de contact pagina invullen. Je wordt dan telefonisch door ons benaderd voor het maken van een afspraak of antwoord op je vraag.

Ik wil het geslacht van mijn kindje graag weten, kan dat?

Geslachtsbepaling is mogelijk vanaf 15 weken.

Op welk moment in mijn zwangerschap moet ik de echo laten maken?

Het is niet te zeggen wanneer je de mooiste echo’s maakt. Dit is vooral afhankelijk van de ligging en de beweeglijkheid van het kindje tijdens de echo. Ook is de hoeveelheid vruchtwater een belangrijke factor. Wat kun je van een echo verwachten:

  • van 6 tot circa 11 weken: de grootte van de vrucht en of het hartje klopt.
  • van 12 tot circa 22 weken is het kindje veelal nog in z’n geheel op een beeld te zien.
  • vanaf 22 weken kan vaak gedetailleerdere informatie gegeven worden omdat het kindje dan groter is.
  • vanaf 25 weken: een 3/4D opname.

Kan ik iemand een echo cadeau geven?

Ja, cadeaubonnen zijn verkrijgbaar bij onze praktijk. Bel voor meer informatie 0611511036.

Mijn andere kinderen willen hun broertje of zusje zien; vanaf welke leeftijd mag ik ze meenemen?

Ja andere kinderen zijn welkom. Ze zullen het ook leuk vinden om hun broertje of zusje al voor de geboorte te zien. Ook is er een hoekje aanwezig waar ze kunnen spelen.

Mag ik filmen of foto’s maken?

Het is in de echokamer niet toegestaan om te filmen of foto’s te maken.

Heb je nog onbeantwoorde vragen, mail dan naar: info@3dbabywatch.nl