2D echoscopie

De 2D-echo is mogelijk gedurende de hele zwangerschap. Er kan onder andere een vroege echo worden gedaan om vast te stellen of er sprake is van een intacte zwangerschap of de geslachtsbepalingsecho om te kijken of jullie in verwachting zijn van een jongen of een meisje.

De 2D-echo is de meeste bekende echo, ook wel  bekend als de zwart-wit echo. De 2D-echo kan gedurende de hele zwangerschap gemaakt worden. Bij een pretecho wordt de 2D-echo vooral gebruikt om vroeg in de zwangerschap vast te stellen of er een intacte zwangerschap is daarnaast wordt deze echo ook gebruikt voor de geslachtsbepaling.

Omdat de 2D-echo gedurende de hele zwangerschap kan worden gemaakt is het ook mogelijk om later in de zwangerschap een 2D-echo te laten maken. De mooiste beelden worden gezien tussen de 12 en 32 weken.

Kijk bij prijzen en consulten voor de mogelijkheden.

3D/4D echoscopie

Echoburo Babywatch biedt de mogelijkheid om jullie kindje te zin bewegen in driedimensionaal beeld. 4D betekent dat je jullie kindje in 3D-beeld ziet bewegen. Het zou dus zomaar kunnen dat je jullie kindje ziet eten of duimen terwijl de echo wordt gemaakt!

Bij de 3D/4D-echo proberen we je kindje zo mooi mogelijk in beeld te brengen. De bewegende beelden zullen worden opgenomen op DVD met geluid, daarnaast krijg je een CD-rom met foto’s. De mooiste beelden zijn tussen de 24 en de 32 weken te zien. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van een 3D/4D-echo afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de liggen en de bewegelijkheid van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater.

Kijk bij prijzen en consulten voor de mogelijkheden.

Medische echo

Naast pretecho’s is het bij Echoburo Babywatch ook mogelijk om medische echo’s te laten maken. Tijdens de zwangerschap zullen er een aantal medische echo’s gemaakt worden. Er is een aantal standaard echo’s en een aantal echo’s op medische indicatie.

De termijnecho

In het begin van de zwangerschap krijgt iedere zwangere een termijnecho. De echoscopist bepaalt met deze echo de duur van de zwangerschap (hoeveel weken je bent). Ook kan zij zien of het hartje klopt en of het om 1 kindje of een meerling gaat.

De combinatietest

Tussen de 11 en 14 weken mag iedere zwangere kiezen voor de combinatietest. Bij de combinatietest wordt er gekeken naar hoe groot de kans is dat een kindje o.a. Down syndroom heeft. De test bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder en een nekplooimeting bij het kind. De bloedtest kan worden uitgevoerd tussen de 9 en 14 weken. De nekplooimeting tussen de 11 en 14 weken. Bij de nekplooimeting wordt de hoeveelheid vocht, die bij deze termijn onder de huid van de nek van het kindje aanwezig is, opgemeten.

20 weken echo

Rond de 20ste week komt iedere zwangere in aanmerking voor de 20 weken echo. Bij iedere zwangerschap is er een kans van 3 procent dat een kindje een zichtbare lichamelijke afwijking heeft. Zichtbare lichamelijke aandoeningen zijn met de echo meestal goed op te sporen. Met de 20 weken echo wordt er gekeken naar de organen van je kindje, de groei, het vruchtwater, de navelstreng en de placenta.

Overige echo’s

In de zwangerschap wordt er soms later nog een echo gemaakt, om bijvoorbeeld de groei van je kindje te meten als de verloskundige denkt dat je kindje groot of juist klein is. Soms wordt je voor een echo verwezen om te kijken of je kindje met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Ook kan je (te)veel of juist (te)weinig vruchtwater hebben of ligt de placenta bij de 20weken echo nog laag en zal er later gekeken worden of deze voldoende hoog ligt.

Voor meer informatie over de prenatale screening: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Alle aanstaande moeders of vaders kunnen zonder problemen een afspraak maken voor een pret-echo of een medische echo; een medische indicatie van uw verloskundige of huisarts is niet nodig.